torsdag den 18. september 2008

Aktion mod tvangsudvisninger torsdag d. 18. september 2008

Initiativet Stop Udvisningerne vil i dag aktionere imod endnu en tvangsudvisning til det krigshærgede Irak.

Til trods for talrige protester, vælger de danske myndigheder stadig at gennemføre tvangsudvisningerne. Dette sker, selvom tidligere tvangsudsendelser er endt med, at flere af de tvangsudviste er blevet fængslet straks efter ankomsten til Bagdad. Den danske anklagemyndighed har desuden i flere tilfælde mistet kontakten til den udviste.

Tidligere har i hvert fald én udvist iraker fra Storbritannien mistet livet kort tid efter sin ankomst til Irak. Dette er med til at understrege den klare sikkerhedsrisiko, der er ved at tvinge mennesker til Irak. Landet er desværre stadig præget af usikkerhed og vold. Den stramme udlændingepolitik Danmark fører, er i sidste ende med til at slå mennesker ihjel. Vi bør give flygtninge asyl. Ikke sende dem tilbage til en ukendt skæbne.

"Erfaringerne fra de tidligere udvisninger viser desværre, at de danske myndigheder spiller russisk roulette med de tvangsudviste. Det er kun et spørgsmål om tid, før denne politik ender med at koste menneskeliv." udtaler Asla, talsperson fra Stop Udvisningerne.

"Derfor forsøger vi endnu engang at forhindre en udvisning til Irak. Så længe myndighederne ikke selv tager ansvar, og stopper med at tvangsudvise mennesker til en usikker skæbne, må vi som almindelige mennesker forsøge at gøre det. Og at myndighederne stadig satser på at tvangsudvise flere hundrede afviste asylansøgere, gør kun situationen endnu mere grotesk."

Stop Udvisningerne vil fortsætte med at gøre hvad vi kan for at bringe fokus på udvisningerne og Danmarks racistiske asylpolitik, samt at forsøge at hindre disse udvisninger i at blive gennemført.

FAKTA:

Politiet anholdte d. 9. juli i år en afvist asylansøger fra Irak.

I dag sidder han i Sandholmlejrens fængsel og venter på at blive udvist. I maj måned begyndte den danske stat at sende udvisningsdømte til det krigshærgede Irak. Dengang undskyldte myndighederne og politikerne sig med at tvangsudvisninger kun ramte folk, der var tidligere straffede, men nu viser det sig at det overhovedet ikke havde noget med sagen at gøre.

Initiativet Stop Udvisningerne og andre asylaktivister har hele tiden ment at regeringens plan har været at bane vejen for massive tvangsudvisninger, og nu får vi desværre ret. 200 afviste asylansøgere står til udvisning, til trods for at situationen i Irak er yderst ustabil samt at der er ikke er nogen aftale med de irakiske myndigheder.

Lige nu aner vi ikke, hvad der sker med de nye tvangsudviste og kommende tvangsudviste irakere. Dette er et klart problem ift. Danmarks forpligtelse til at overholde de internationale konventioner, som landet har valgt at underskrive.

Tvangsudviste irakere bliver - tilsyneladende på ubestemt tid - fængslet ved ankomst til Irak, uden at der ligger noget kriminelt til baggrund. Alligevel har Birthe Rønn Hornbech udtalt ”Jeg stoler fuldt ud på Flygtningenævnets vurdering af de pågældendes sikkerhedssituation ved en hjemvenden til Irak”.

Virkeligheden i Irak kan ikke lægge til grund for en sådan tillid. Disse mennesker bliver udvist til en uvis skæbne. Tidligere tilfælde har vist, at man bl.a. udviser asylansøgere, til trods for at de ikke har et eneste gyldigt identifikationsbevis, hvilket fører til deres omgående arrestation, så snart de stiger af flyet til Irak.